Arkiv
Julefester for 800 børn
December har været en meget travl måned for os. Vi har holdt julefester for over 800 børn i Onești og andre steder i vores område. En dejlige gruppe unge fra vores menighed i Onești og andre steder i området har hjulpet os med mange praktiske ting, så dette projekt kunne blive en succes. Mange har hørt Evangeliet og taget imod Jesus som deres personlige Frelser. Vi har holdt julefester 9 forskellige steder: Onești, Poduri, Peceneaga Tulcea, Tg Ocna, Conț, Sanduleni, Balaneasa, Mărcesti og Albele. Alle børnene har fået en julegave som vi er meget taknemlige for. Hundrede af børn og voksne har hørt budskabet om Jesus Kristus og Guds Ord er blevet plantet i mange hjerter.
Se video her
Se billeder her
         NYT PROJEKT

TÆNK STORT

Projektet retter sig mod unge, fra fattige familier, der har været i DDMs Skoleprojekt. Flere og flere af de unge ønsker at studere på universitet. For mange familier, er det en stor og uoverskuelig økonomisk udfordring.
Det er vigtigt, at der skabes mulighed for at unge, fra fattige familier, skal kunne tage en længerevarende uddannelse, så de ressourcer der findes her, bliver udnyttet til bedste for det rumænske samfund og den enkelte unge.
Læs mere her

Sanduleni

Menigheden i Sanduleni ligger ca. 10 km. nordligere end Livezi, på vejen fra Onesti mod Bacau. Sanduleni menigheden er opstået som en konsekvens af de to nødhjælpture, der var fra menigheden i Tylstrup. Før menigheden i Tylstrup besøgte byen med nødhjælp, var der mindre en 5 kristne i byen.

Efter den første tur fra Tylstrup til Sanduleni, blev der for danske midler bygget et hus til en fattig familie i Sanduleni. Under ledelse af Constantin Ciubotaru (Cornels bedstefar), og med deltagelse af flere beboere fra byen, byggedes huset. Cornels bedstefar holdt andagt og sang hver dag sammen med de mange medhjælpere. I den proces gav flere mennesker deres liv til Jesus, og valgte ham som Herre i deres liv.
 
Der opstod snart et behov for at danne menighed, og Cornels familie skænkede et hus, de ejede, til formålet. I de følgende år voksede menigheden støt, og der opstod et godt og stabilt lederskab omkring menigheden.

Menigheden består i dag af ca. 50 medlemmer + mange børn. Menigheden er voksende og inde i en god tid. Der bliver optaget nye medlemmer i menigheden. De sidste par år er flere også blevet døbt.

I 2006 besluttede menigheden at bygge ny kirke, og med bl.a. hjælp fra Danmark, står der nu en flot kirke.

Den nye kirke blev indvies d. 27. maj 2007.
 
Mail fra Cornel 27. juli 2015:
Søndagen da du tog på Sommerkonferencen havde vi en ,,officielt" indvielse af teltet. Jeg talte Guds Ord, og ca. 30 personer blev frelst på de 2 møder vi holdt.
Der er mennesker, der kommer trofast til møder nu, og de sulter efter Guds Ord. Det er fantastisk at være med til det. Vi har også besøgt en del familier, som fik hjælp. Vi snakkede med mange om Gud. 
 
Det har været meget arbejde med teltet, da det er et stor telt, men det er blevet en meget flot resultat. Dorel har brugt mange dage der for at arbejde med opstillingen, og tit i 40 graders varme. Vi priser Gud for dette arbejde, nu bliver der gjort noget konkret. 
 
Der er sket meget siden vi holdte det første møde her, og vi er overbeviste om, at Gud har en plan med denne landsby, og alle de andre steder hvor vi driver mission og hvor der ikke findes en evangelisk menighed endnu.
Cornel skriver i en mail til mig 13. juli 2015:
”Jeg har lovet at sende dig en lille opdatering fra Poduri. Vi takker Gud for denne landsby, de mange evangeliske møder vi har haft her og den store åbenhed der er for Evangeliet. Siden 2007 har Gud lagt en stor nød og kærlighed i vores hjerter for disse mennesker, de bor i en dyb fattigdom, men er højt elsket af Gud. 
Vi takker for de gode relationer, vi har fået, og vi fryder os i vores hjerter, når vi ser Guds virke. For mig personligt har det været en stor glæde, at forkynde Evangeliet mange gange og bede til frelse med mange mennesker. Hver eneste sjæl har en stor værdi i Guds øjne. 
Tak for jeres opmuntring, forbøn og støtte i dette vigtige arbejde.
 
Teltet er kommet til Poduri, og de sidste uger har været meget travle med planering af grunden, og opstilling af teltet. Det har været et stort arbejde, da det er et stort telt og mange dag skulle man arbejde i 40 graders varme. Dorel har gjort et fantastisk arbejde (god kvalitet) og vi har alle hjulpet på forskellige måder. Det mest arbejde er gjort færdigt, og vi regner med at alt er på plads inden på søndag, hvor vi skal have en ”officiel" indvielse af teltet. 
I går på mødet i Poduri talte jeg om, Guds kald til frelse, og 11 voksne besluttede at følge Jesus. Halleluja! Guds nærvær var så stærkt! 
Der er børneklub hver fredag eftermiddag og gudstjeneste hver søndag. Det var fantastisk på mødet i går, at være sammen med en masse dejlige børn, der elsker Jesus, og allerede har lært mange sange og bibelvers uden af. 
Poduri
Igennem flere år har vi mange gange besøgt Poduri, dels med nødhjælp, men vi har på samme tid også holdt evangeliske fremstød. I Poduri bor hovedsaligt Romaer.
For flere år siden bad Cornel til frelse for Alin på et møde i Levezi. Alins kone var født i Poduri, og hun spurgte om det ikke var muligt at gøre noget i den by.
Fra Grindsted har man flere gange kørt tøj til Rumænien, og Poduri en af de byer, der næsten altid har modtaget hjælp. Der er altså i årenes løb brugt ret mange ressourcer på at hjælpe mennesker i Poduri.
Alin har i mellemtiden betjent en lille menighed i nærheden af Brasov, men brænder nu for at komme ”hjem” og arbejde i Poduri. Det er blevet en mulighed, da nogle menigheder i Norge vil støtte ham økonomisk. Alin ønsker ikke at træde ind i denne tjeneste uden at han arbejder sammen med Cornel. Man har allerede fået et stationært ”telt” fra Norge, det er sat op, og de første møder er afholdt der.
Der er allerede oprettet en børneklub, hvor der kommer ca. 50 børn. Børneklubben ”kører” efter samme koncept, som den vi har i Onesti.
Miraklet i Poduri.
En øjenvidneberetning febr. 2016
Byen Poduri er en by med overvejende roma indbyggere. Mange af dem lever under ekstreme fattige forhold. Hvis ikke man har været der, er det nok næsten umuligt, at forestille sig nøden og fattigdommen.
For ca. 6 år siden begyndte vi at dele tøj og mad ud i Poduri, samtidig blev evangeliet om Jesus Kristus forkyndt. I den periode var der flere, der valgte at følge Jesus. I 2015 begyndte Cornel sammen med Alin (yngre mand der er kommet til tro ved et af Cornels møder i en nabolandsby) at besøge mennesker i Poduri, fortælle dem om Jesus og give dem en bibel. I 2015 blev der også rejst et tippi lignende telt, med plads til ca. 100 personer. Der holder man nu gudstjenester og børneklub. Mange mennesker har de sidste par år taget i mod Jesus, og deres liv er blevet forvandlet. Da vi gik gennem byen, pegede Cornel op mod det område, hvor ham og Alin var gået rundt og besøgt alle familier, og sagde: ”Mennesker i disse huse levede i umenneskelighed, fattigdom, afhængighed, misbrug, vold og druk, nu er de helt forvandlet, de læser bibelen og lever efter den, det er et mirakel, der er sket.”  Da vi trådte ind i teltet blev vi modtaget af klapsalver af nogle meget taknemmelige mennesker. På anden række sad flere unge piger, der ind til for kort tid siden var prostitueret og havde levet i afhængighed af stoffer og alkohol, de sang nu med på lovsangen og priste den Gud, der havde forvandlet deres liv. I teltet var der denne søndag eftermiddag ca. 40 voksne og 30 børn. Det var en stor glæde at få lov at tale til dem om mulighedernes Gud. Cornel og Alin har tro for, at mange, mange mennesker i dette område vil komme til tro, bl.a. fordi man kan se den stor forskel som livet med Jesus gør.

 
I september 2016 besøgte Britta og Arne Hansen alle vore skolebørn i Rumænien. Her kan du se en billedkalvakade fra turen. Se her
Oversvømmelse juni 2016
I de sidste tre uger, har der været oversvømmelse mange steder i Europa, og også i Rumænien. Flere byer i nærheden af Onesti er meget hårdt ramt. Mange huse og alt indbo ødelagt. Komfurer der er bygget op i ler, tåler ikke vand i længere tid. Mange har lergulv i huset, og der skal ikke så megen fantasi til, at forestille sig hvordan det ser ud når vandet trækker sig tilbage. Brøndener er ødelagte og fyldt med forurenet vand. Der er brugt megen tid de sidste uger på at hjælpe mange af disse mennesker.

 Se billeder her
Børnelejr
Børnene fra børneklubberne i Onesti, Albele og Sanduleni har været på lej i det nordlige Rumænien. Der var 46 børn og ledere på lejr, og de fik en fantastisk oplevelse, undervisning, leg, sang og mad hver dag. Så kan det nok ikke være meget bedre. Cornel skriver: "Vi sender en kærlig hilsen fra alle børnene og takker jer (og Gud) af hele hjertet for for denne fantastiske mulighed for at være sammen på lejr. Det har været en kæmpe oplevelse, at være sammen med over 200 børn fra andre steder i Rumænien. Det er fantastisk, for os ledere, at se hvordan Gud rører deres hjerter, og arbejder i deres liv".

Se billeder    Se videoSe video2

 
Fokus på Rumænien
Hvert år har Det Danske Missionsforbund, et specielt, fokus på et af sine arbejdsområder i International mission. I konferenceåret 2013/2014 er fokus rettet mod arbejdet i Rumænien.

Fakta om Rumænien
Rumænien er 238.391 kvm. ca. 5½ gang større end Danamark, der er ca. 21 mio. indbyggere, ca. 3 mio. rumænere bor uden for landets grænser. Bukarest er hovedstad og her bor 1,9 mio mennesker.
Befolkningen består af 89 % rumænere, 6,6 % ungarer 2 % romaer og 2,4 % andre.
Der er flere forskellige religiøse retninger i Rumænien og de er procentvis fordelt sådan:
87 % ortodoks kristne, 7 % protestanter, 5,5 % katolikker, ½ % muslimer, 40 000 Jehovas vidner
0g 14 000 jøder.
Rumænien grænser op til Bulgarien, Serbien, Ungarn, Ukraine, Moldavien og Sortehavet.
 
Rumænien
Næst efter Albanien er Rumænien det fattigste land i Europa, de mange år under kommunistisk styre, har sat sit præg på alt, Ceausescus forfejlede politik fra 1961 - 1980érne, flytning af landbefolkning til byerne, korruption og sikkerhedspolitiets (Securitate) magtmisbrug, er resulteret i, at Rumænien endnu i dag er et meget fattigt land.
 
Det er nu over 22 år siden at kommunismen i Rumænien kollapsede. Mange forventede, at der i årene lige efter skulle opstå en mærkbar forandring. Vi skriver nu 2013, og Rumænien mangler stadig meget i, at de mest basale sociale ydelser er tilstrækkelige, uddannelse, sundhed og børns rettigheder mangler meget i at nå EU´s standard. Når man bevæger sig rundt i landet, er det specielt den store forskel, der er mellem bybefolkningen og landbefolkningen, der springer i øjnene, og det ser ud til, at forskellen bliver ved at vokse. Den almindelige rumæner bliver fattigere og fattigere, og der er p.t. ikke mange lyspunkter for ude. Rumæniens økonomiske vækst er dog inde i en lille fremgang, og man regner med ca. 1 % fremgang i 2013.
 
Børn i Rumænien
Ca. 5 mil. rumænere tager hvert år til udlandet for at finde lykken der. I jagten på status, penge og et bedre liv, er Vesteuropa det fortrukne mål.
En meget stor del af dem har børn, som bliver efterladt hos den ene af forældrene, eller hos en nær slægtning. Det kan også være en nabo, der tager sig af børnene.
 
Ca. 350.000 rumænske børn lever uden en far eller en mor. For mange af de efterladte børn, har det store omkostninger til følge. Selv om forældrenes intention er at hjælpe deres børn til bedre materielle vilkår eller en bedre uddannelse, så efterlades mange børn med store traumer, som for det meste aldrig bliver bearbejdet. At forældrene rejser for børnenes skyld, giver børnene skyldfølelse af, at det er deres skyld at far og mor er rejst, og derfor siger de ikke noget om deres følelser. For mange børn og unge ender det i druk, stofmisbrug og depression, og ikke så få vælger at begå selvmord. Børnedødeligheden er dobbelt så stor i Rumænien som i det øvrige EU.
 
Hvem er de?
I mange lande har rumænere et dårligt rygte, men det store flertal rejser til Europa for at arbejde, og for det meste er deres arbejde meget hårdt. Det er bare ikke så tit, det er dem man hører om.
Men det at efterlade sine børn og nærmeste familie, for at rejse til en uvis fremtid i udlandet, er ikke bare noget man gør for sjov. De fleste af forældrene kender da også de perspektiver, der er for de børn, der må blive hjemme, men hvad skal man gøre, når der ikke er mad til at mætte familien med.
De rumænere jeg har besøgt i Rumænien, er utroligt gæstfrie, glad for at snakke og har altid tid til at være sammen med en. Når man spiser i et rumænsk hjem, bliver det bedste altid sat på bordet og i så rigelige mængder, at det ind imellem kan virke lidt grotesk, men de ønsker at man skal føle sig velkommen og værdsat.
Rumænien er et flot land, med mange store bjerge, store skove, flotte slotte, kirker og klostre, men også med megen armod, fattigdom og mange faldefærdige huse.
 
Missionsforbundets engagement i Rumænien
Efter at Ceausescu sidst på året 1989 blev henrettet, og det stramme jerngreb over befolkningen blev lettet, begyndte flere og flere at blive interesseret i Rumænien og de øvrige Østeuropæiske lande. I 1990érne var der flere danske Missionsforbunds menigheder, der tog til Rumænien med nødhjælp og for at forkynde evangeliet for de mange mennesker, der nu i mange år ikke havde hørt det kristne evangelium.
I 1996 var gospelkoret High Praise, fra Aalborg på tur til Rumænien, Dorthe sang med i koret, og da hun mødte Cornel blev det ”kærlighed ved første blik”. Senere rejste Cornel til Danmark, men kaldet til at nå det rumænske folk med evangeliet om Jesus, levede stadig i ham.
Missionsforbundet arbejdede, i den periode, med at finde områder i Østeuropa hvor man kunne engagere sig i International mission. Efter flere overvejelser, møder og rejser resulterede det i at Dorthe og Cornel Pascu i april 2006 blev udsendt som missionærer for Det Danske Missionsforbund. Ud over Dorthe og Cornel består familien i dag også af Jonathan (10) og Sara (7).
 
Arbejdet i dag:
Menighed i Onesti.
I en flere år har Dorte og Cornel Pascu, arbejdet på at etablere en husgruppe i Onesti. Det var meningen at den efterhånden skulle udvikle sig til en menighed.  I sidste del af 2011 voksede denne gruppe ”ud af huset”, de lejede et lokale i en nedlagt Cafe´. I det lokale fejrer man gudstjeneste lørdag og fredag eftermiddag samles der en gruppe børn, til børnemøder.
Mange mennesker bliver gennem dette arbejde berørt af Gud, nogle tager imod Guds frelse, andre får lindring for sjælesår, og flere er blevet fornyet i deres kristne tro/liv.
I 2011 indgik vi en samarbejdsaftale med Det Norske Missionsforbund, en aftale som gælder en fælles indsats i Rumænien.
Dorte og Cornel brænder for fattige og svages ve og vel, og det præger alt det arbejde de er med i.
Evangeliet forkyndes for fattige.
Evangeliet forkyndes ikke blot i Onesti, Cornel kommer ofte i to nærliggende menigheder i Albele og Sanduleni, men også til andre små landmenigheder i området bl.a. Poduri, Marcesti og Caiuti. Ofte forkyndes evangeliet i disse byer i forbindelse med en eller anden form for uddeling af nødhjælp.
I disse tre byer er der umådelig mange mennesker der lever på det mindste eksistensniveau
Hjælp og trøst til lidende og syge.
Besøg på sygehuse og i hjem. Hjælp med at komme til læge og sygehus. Pengehjælp til dem der skal have specialbehandling. Rådgivning, trøst og sjælesorg til mennesker der er føler sig sat til side af livets barske vilkår. Hjælp ved dødsfald og begravelser
Varmehjælp.
Mange mennesker dør hver vinter i den lange og hårde periode med frost og sne. Der er perioder med over 30 minusgrader. Der er så mange, der har meget dårlige boligforhold, så dårlige at det ikke er til at forstå, at der kan bo mennesker hele året, og slet ikke om vinteren.
Nødhjælp i form af mad og tøj m.m.
Denne hjælp er et af de helt store områder af arbejdet i Rumænien. Det er så mange der sulter, og mangler alle former for beklædning. Der gøres en meget stor indsats for at hjælpe disse vanskeligt stillede mennesker. Igennem det arbejde har mennesker fået håb, trøst og hjælp
Hjælp til skolebørn i Rumænien
Vi ønsker, at en god uddannelse, skal give børnene en god begyndelse på deres liv, ved at hjælpe børnene med skolematerialer, tøj og sko. Vi ønsker at give børnene en kompetencegivende uddannelse, og dermed give dem mulighed for at bryde ud af familiens fattigdomsmønster. Det er vort mål, at støtte børn/familier både åndeligt økonomisk og socialt.
Der er ultimo 2013 76 børn i skoleprojektet.
I Rumænien har Dorthe, Cornel og Elena (Cornels mor) ydet en kæmpe indsats for disse børn og deres familier. De har købt ind, besøgt og rådgivet familier, og stået til rådighed ved løsning af alle slags problemer.
 
Projekter.
I det kommende år ønsker vi at fokusere på følgende projekter:
 
Transporthjælp til skolebørn
I projektet har vi nogle børn som bor på landet, når de skal på 9 – 12 kl. i Onesti, har de store udgifter med transporten (ca. 2000 Ron = 3500 kr. pr. år). Indtil nu har kommunen støttet noget af beløbet, men der skal spares mange steder, så det vil give store problemer i fremtiden. Dette er en stor udfordring, men vi håber at alle, der skal gå i de ældste klasser, vil kunne forsætte.
25 % af børn fra landdistrikterne, i Rumænien, dropper ud af skolen pga. fattigdom.
Cornels uddannelse
Cornel er begyndt en videreuddannelse, der igennem en treårig periode vil give ham en bachelor i teologi.
Undervisningen er tilrettelagt sådan, at han fire gange om året skal en uge på bibelskole. Undervisningen foregår fra mandag – fredag, han kan så nå hjem og medvirke ved gudstjeneste i menigherderne i week- enden. Undervisningen foregår i Rumænien. Vi tror, at det er en god investering for fremtiden.
Byggekonto
Lige nu lejer vi os ind i et lokale i Onesti, men det er en meget dyr løsning. Det koster ca. 7000 kr. pr. måned. Det er meget dyrt at leje lokaler i Onesti.
Vi ønsker, at vi på sigt vil få mulighed for at købe/bygge bolig, hvor der kan indrettes kirke, med mulighed for mange forskellige aktiviteter.
Kakkelovn projekt.
Projektet handler om at hjælpe fattige familier, så de kan få varme i deres huse. "Pakken" består af ovn, gryder, sav, økse og et læs træ. 
Da nogle familier helst vil have repareret eller genopbygget den varmekilde, der allerede er i huset, men som ikke lige nu fungerer optimalt, så skal det også være mulighed for det. Dette alternativ er for familier, der bor i byen og evt. har gasopvarmning af lejlighed eller hus.
Informationer
Der kan læses mere om vore projekter på www.helpromania.minisite.dk 
Ønsker du/I flere informationer om vort arbejde i Rumænien, har vi to informative brochurer ”Skoleprojekt for børn i Rumænien” eller ”Fra fattigdom til fællesskab og fremtid” du/I kan også få besøg af Britta og Arne Hansen for information/foredrag med billeder og video fra arbejdet i Rumænien.
Det er også muligt at få helt aktuelle nyheder om arbejdet ved at kontakte Arne Hansen brar98@gmail.com
eller 51 22 24 08.
 
Venlig hilsen
Rumæniensudvalget

 
Fokus på Rumænien
Hvert år har Det Danske Missionsforbund, et specielt, fokus på et af sine arbejdsområder i International mission. I konferenceåret 2013/2014 er fokus rettet mod arbejdet i Rumænien.
 
Læs mere her
 Projekter
Forladte rumænske børn
Af Arne Hansen


Der er ved at opstå en ny form for forladte børn i Rumænien, det er børn til de forældre der i stort tal søger udenlands for at få arbejde.
Mens sådanne forældre arbejder hårdt for at tjene til en bedre fremtid for deres børn, er deres børn i Rumænien i stor fare for at  få en dårligere uddannelse, at komme i berøring med euforiserende stoffer, og få depression.
I begyndelsen af 2007 blev 59.959 børn efterladt i Rumænien, fordi deres forældre søgte til udlandet for at finde arbejde. Her i 2012 er det tal formodentlig meget større, da mulighederne for at komme til andre EU lande er blevet meget bedre siden Rumænien i 2007 blev optaget i EU.
Mange af disse børn blev passet af familie, venner eller naboer, og mange endte på institutioner.
Specialister advarer mod konsekvenserne af de forladte børn. Uden forældre til at passe på dem, er der stor mulighed for at børnene ikke passer skolen eller helt dropper ud af skolen, mange begynder at ryge eller at eksperimentere med alkohol og narkotika. Forladte børn er også i øget risiko for depression og selvmord.
En 15 årig pige formulerer det således: ”Vi er alle ofre, ikke kun vore forældre, der forlod os for at kunne give os en bedre fremtid. Økonomisk har vi det nu lidt bedre, men min lillebror og jeg lider meget, fordi vi gik glip af vores forældres kærlighed og omsorg”.
Den nye form for forladte børn er mest udbredt på landet i Rumænien og 45 % af den rumænske befolkning bor på landet. Med mangel på ressourcer, infrastruktur, teknik, og frem for alt job, begynder landbefolkningen at søge job i udlandet.
Vi ved, at forældreomsorg og kærlighed er meget vigtig for børn, denne tryghed går disse forladte børn glip af, for at bøde på det, søger de at lindre deres sjælelige smerte med forskellige euforiserende stoffer. Og hvad der er lige så slemt, så ”misser” mange børn og unge deres uddannelse på denne baggrund.
I de sidste år, har vi erfaret hvor vigtigt det er at have en ordentlig uddannelse i Rumænien, bare for at få et almindeligt job, skal man have en god uddannelse. Uden en stabil og god uddannelse kommer man ikke ud af fattigdomscirklen, og man vil gentage forældrenes livsmønster. Det er også tit familierne på landet ikke er så interesserede i at motivere deres børn for en uddannelse, måske forstår de ikke helt hvor vigtigt det i virkeligheden er.
Missionsforbundets skoleprojekt går ud på at hjælpe familier, som sponsor er du med til at hjælpe et barn videre, måske kan din hjælp være medvirkende til, at nogle forældre får mulighed for at være hos deres børn. Foruden sponsorhjælpen tilser vi også familien, vi hjælper og rådgiver bl.a. i forhold til rengøring, hygiejne og specielle teenagerproblemer. Læs mere her

Alene hjemme
Af Arne Hansen
 
Ca. 5 mil. rumænere tager hvert år til udlandet for  at finde lykken der. l jagten på status, penge og et bedre liv, er Vesteuropa det fortrukne mål.
En meget stor del af dem har børn, som bliver efterladt hos den ene af forældrene, eller hos en nær slægtning, hvis begge forældre rejser. Det kan også være en nabo, der tager sig af børnene.
Nye tal, fra 2011, viser at ca. 350.000 rumænske børn lever uden en far eller en mor. For mange af de efterladte børn, har det store omkostninger til følge. Selv om forældrenes intention er at hjælpe deres børn til bedre materielle vilkår eller en bedre uddannelse, så efterlades mange børn med store traumer, som for det meste aldrig bliver bearbejdet. Det at forældrene gør det for børnenes skyld, giver børnene skyldfølelse af, at det er deres skyld at far og mor er rejst, og derfor siger de ikke noget om deres følelser. For mange børn og unge ender det i druk, stofmisbrug og depression, og ikke så få vælger at begå selvmord. 
I mange lande har rumænere et dårligt rygte, men det store flertal rejser til Europa for at arbejde, og for det meste er deres arbejde meget hårdt. Det er bare ikke så tit, det er dem man hører om.
Men bare det at efterlade sine børn og nærmeste familie, for at rejse til en uvis fremtid i udlandet, er ikke bare noget man gør for sjov. De fleste af forældrene kender de perspektiver, der er for deres børn, når de rejser, men hvad skal man gøre, når der ikke er mad til at mætte familien med.
Jeg synes det er tragisk, vi har fået ansvar for jorden og dens afgrøder, men af grådighed vælger mange at skrabe til sig selv, så man har meget mere end nok, og så efterlade en masse mennesker i sult, armod og nød.
Jeg tror ikke det var Guds mening, at det skulle udarte sig sådan, da Han efter skabelsen sagde: 
”Forplant jer og bliv mange, så I opfylder jorden og underlægger jer den! I er herrer over fiskene, fuglene og alle de andre dyr på jorden.« 29Gud fortsatte: »Se! Jeg har givet jer alle de frøbærende planter på jorden og de forskellige frugttræer; dem skal I spise af. 30Og jeg har givet græsset og urterne til føde for dyrene og fuglene.« Det skete, som Gud havde sagt. 31Og Gud betragtede sit værk, og han glædede sig over det. Hermed sluttede den sjette dag. (1. Mos. 1:28-31).
 
Missionsforbundets skoleprojekt i Rumænien, er med til at imødekomme sådanne familier, hjælpen fra sponsorer i Danmark, gør ofte den forskel, at både far og mor kan blive ved familien i Rumænien.
Vi har desværre også oplevet at meget vanskeligt stillede familiers besværligheder, er blevet for store, og de ser ikke anden mulighed ens at efterlade børnene hos deres bedsteforældre.
Men langt de fleste har, gennem hjælpen fra Danmark, fået håb og tro på fremtiden, og har valgt at finde arbejde i Rumænien (hvilket er meget svært) og blive ved familien, eller valgt den næst bedste løsning, at kun en af forældrene rejser til udlandet.
 
Påske i Rumænien
 
CRISTOS A INVIAT – ADEVARAT A INVIAT!
Kristus er opstanden – Sandelig han er opstanden
 
Når påsken oprinder lyder denne hilsen over alt i Rumænien, og markerer i sig selv hvor særlig en højtid det i sandhed er. At Jesus ved sin død og opstandelse sejrede og brød dødens længer, er det ultimative klimaks i vores kristne tro, der i Rumænien gør påsken til den absolutte største højtid.
 
En højtid der fører os gennem hele følelsesregistret med forventning, sorg og smerte over Jesu lidelser, glæde, jubel og lettelse over Hans endelige triumf i opstandelsen.
 
Påskemessen
Det at den rumænske befolkning overvejende er ortodokse, er forklaringen på at der her lægges meget mere vægt på påsken end i Danmark. Påske nat er alle ortodokse kirker over hele landet fyldte til bristepunktet, for det er årets vigtigste messe, og for mange det eneste tidspunkt de går i kirke.
 
Alle holder et tændt lys i hånden, for at symbolisere at Jesus er verdens lys, men også for at mindes de døde. De ortodokse siger at himlens porte åbnes på opstandelsesdagen og 7 dage frem, så alle dem der dør i denne periode kommer direkte til himlen, også dem som ikke har bedt om tilgivelse for deres synd.
 
Med påsken følger utallige traditioner, som selvfølgelig variere fra egn til egn. At gøre rent i huset, at bære nyt tøj og gå i bad før man går i kirken – alt sammen for at markere en ny begyndelse. 
 
Alle, rige som fattige, klæder sig i deres bedste tøj, mange i deres nationale dragter, for at deltage i denne midnatsmesse - også dem som ikke ser påsken som noget særligt..
 
Der er stor kontrast mellem den ortodokse kirke og frikirken, hvor Guds levende ord er det vigtigste og fundament for vores tro og ikke de mange traditioner. I frikirkerne er der ikke midnatsmesse, men påske-gudstjenste påskedag om formiddagen og om aftenen, hvor ordet om Jesu opstandelse lyder til glæde for alle.
 
Påskeæg
Rumænerne har stor tradition for at male påskeæg i en kraftig rød farve – et symbol på Jesu blod som blev udgydt for at frelse verden. Det er almindelige kogte æg der bliver malet og hver gang man knækker et for at spise det siger man: Cristos a inviat! Men der males og dekoreres også æg til pynt i mange forskellige farver, som så mange andre steder verden over.
 
Påskemaden
Traditionerne for påskemaden er mange og listen over de gode sager der hører sig til er lang. Det som de fleste spiser er bla. Salate de beauf - en særdeles velsmagende salat bestående af bla. kylling, kål og gulerod med en hjemmelavet mayonnaisedressing. Sarmale (fars i vinblads- eller kålruller) som servers til enhver festlig lejlighed, ligesom de mange forskellige dejlige supper.
 
Endelig er der Cozonac, en stor roulade lavet af gærdej og fyldt med finthakkede valnødder og kakao. Det ligner et stort franskbrød, men smager meget bedre!
 
Påskefest – en familiefest
Lige som julen i Danmark og mange andre steder er en tid, hvor familie og venner samles fra nær og fjern, så er påsken i Rumænien højtiden, der samler til fest. En fest for at mindes og fejre Jesus med taksigelse for den frelse Han har skænket os.
Tør og varm sommer
Landbruget spiller en stor rolle i den rumænske økonomi, næsten halvdelen af Rumæniens 21 millioner mennesker, lever på landet og lever mere eller mindre af det. Landbruget er meget gammeldags, med mange små brug, der mangler investeringer i moderne teknologi. De fleste af landets 2,8 landmænd ejer mindre en fem hektar jord.
Sommeren 2012 har været både varm og meget tør, i store områder af Rumænien har det ikke regnet i over to måneder. Det vil betyde store tab til de i forvejen trængte landmænd.
Man regner med at mange landmænd mister op mod halvdelen af deres majshøst og i nogle områder 80%, myndighederne forventer et fald i hvedehøsten med ca. 20%, alle disse negative tal betyder at priserne stiger på dyrefoder, brød, mel og melprodukter, der tales om prisstigninger i omegnen af 20%. 
 
Bedre fremtidsudsigter?
Udsigterne lige nu er altså ikke udpræget positive, men selvfølgelig er alle ting heller ikke negative, der er heldigvis også mange gode fremtidsudsigter, og udviklinger overhaler også mange steder de gamle og ubrugelige systemer, det tager bare længere tid end man kunne forvente.
Rumænien har en meget flot natur, der i større udstrækning kunne udnyttes til turisme, der ligger megen god og ubrugt landbrugsjord, der kunne udnyttes bedre, den opvoksende generation bliver bedre uddannet og vil i højere grad også benytte sig af den moderne teknologi
De kristne kirker vokser også, det er med til at forbedre landets situation, idet mange ad den vej får et forvandlet familiemønster, og dermed bedre vilkår i familien.
Men endnu en del år mere, er der meget brug for hjælp i Rumænien, så derfor behøver Rumænien vor hjælp også i årene frem over.
 
 
Hvorfor har Rumænien stadig brug for vores hjælp?
Af Arne Hansen
 
Der er rigtig mange mennesker og organisationer der hjælper både mennesker og institutioner rundt omkring i hele Rumænien. Men hvorfor er der så stadig så mange fattige og forhutlede mennesker i landet? 
Mange af de hjælpeorganisationer der er involveret i Rumænien, er mest engageret i den vestlige del af landet, og de mest fattige områder findes i Nordøstrumænien. Det kan være noget af forklaringen.
 
Men der er også andre årsager. Rumænien lider forsat hårdt efter den 40 årige kommunistiske arv. Det politiske system, er endnu ikke helt ”på rette spor”. Forældede ledelsesprincipper og den forsatte ret udbredte korruption er en svøbe for landet.
Mange af de mennesker der lider mest, er de fattige, de syge, de ældre og de handicappede, som endnu lever i skyggen af en umenneskelig fortid. Mange er tidligere "rumænske forældreløse", hvis desperate situation havde en så dramatisk effekt på verdensopinionen for 20 år siden. Disse mennesker er ødelagt for livet, hvis de ikke møder en form for kærlighed og barmhjertighed som er ud over det sædvanlige.
 
I 2010 har regeringen måttet låne penge fra Den Internationale Valutafond til klare det store budgetunderskud. Økonomien klarer sig meget dårligt. Lønnen er faldet og skatten steget.
Finansiering af medicinske, sociale og uddannelsesmæssige tjenester er fortsat meget lav. En ny tendens er migrationen af kvalificeret arbejdskraft (læger, ingeniører, lærere) til andre europæiske lande. Siden 2007 har over 8000 læger forladt Rumænien.
 
UNICEF rapport konkluderer.
 ”900.000 af de cirka 5 millioner børn i Rumænien, er tvunget til at arbejde, ca. 300.000 (af disse) er tvunget til at udføre ekstremt hårdt, manuelt arbejde, mange af dem, er taget ud af skolen, for at skaffe penge til familien, det sker ved arbejde og tiggeri, men det kan også udvikle sig til kriminalitet.
Fattigdom bliver anset som væsentligste årsag til at situationen er sådan.
Mere end to tredjedele af de fattige bor i landområderne, hvor risikoen for fattigdom er 2 - 3 gange højere end i byområderne. 25 % af Rumæniens fattige bor i den nordøstlige provins Moldova, hvor risikoen for fattigdom er 43%. 
I nogle dele af det Nordøstlige Rumænien har 95% ikke rindende vand, kun 10% har råd til at oprette forbindelse til elforsyning. Der er ingen sociale ydelser.
Med en dødsrate på 18 ud af 1.000 børn, der født i live, har Rumænien den 3. højeste børnedødelighed i Europa efter Albanien (37) og Ukraine (21)”.
 

Alin Grigore fra Heltiu

Nedenstående takkebrev sendte Cornel til mig 3. marts, vi havde på dette tidspunkt kun hørt om Alin, men nu sendte Cornel også nogle billeder fra besøg i familien. Familiens vanskelige situation talte til os, det er ikke let at sætte sig ind i hvor svært det må være, at mene at det er muligt at få behandlet sit barn på sygehuset, men ikke have midler til at få det gjort.

Da Britta og jeg var i Rumænien maj 2011, var en af vore prioriteter at besøge denne familie. Det er bevægende at opleve, at på trods af livets svære situation, har familien håb for både dem og deres dreng Alin. Familien Grigore bor i et af de mindste huse, jeg har set, der er rent og forholdsvist hyggeligt i deres hjem.  På køkkenhylderne over det brændefyrede komfur, kan vi ikke se nogen form for mad, men på komfuret står der rester af marmeliga i gryde. Godt at vi havde et par poser mad med i bilen, og der blev også råd til en lille pengegave.

Vi lovede at hjælpe Alin det vi kunne, med den hjælp vi får fra forskellige mennesker og fra Genbrugsbutikkerne. Vi ved endnu ikke hvad resultatet af hans behandlinger bliver.

Kære venner!
Vi ønsker at sende jer en varm hilsen, vi har meget sne og det er meget koldt i vores land. Det har været rigtig dejlig at få besøg af vores venner fra Onesti (Elena og Cornel) som tænker på vores familie. Tøjet som vi har fået passer os og børnene rigtig godt, og vi takker af hele hjerte for jeres pengegave. Vi har 6 børn, en af dem er handicappet og kan ikke gå. 

 Vi skulle have været på sygehuset med ham for lang tid siden, men vi har ikke haft råd til det. For nogle uger siden var vi på sygehuset i Tg. Mures, hvor vi har snakket med en dygtig læge, som har lovet at opererer vores lille dreng, hun sagde, at der er chance for at han kan komme til at gå normalt lige som alle andre børn. Vi skulle fortage en del undersøgelser for at være sikker på at han er stærk nok og kan klare denne operation, desværre er vi stadigvæk nød til at vente lidt, da resultaterne ikke er gode nok endnu.

 Vores søn Alin (3 år) får noget behandling nu, og vi håber at han snart er frisk nok til operationen. Vores muligheder er meget begrænsede, men vi er meget glad for I vil give os en hjælpende hånd. Vi ønsker jer alt det bedste og takker endnu engang for alt hvad I gør for vores familie.

Kærlig hilsen, familien Grigore.

 Af nedenstående mail fra Cornel, kan vi nu konstatere, at Alin har været på sygehuset og at operationen er gået godt

 27. juli
Jeg vil bare fortælle at det gik fint med Alins operation på sygehus, han blev hentet hjem for nogle dage siden. Lægen er selv meget tilfreds med operationen. Alin blev opereret i begge fødder. Han har  mange smerter efter operationen og det går stadigvæk ondt, men hans familier passer godt på ham. Vi har besøgt familien i dag, det var godt vi kunne give dem lidt mad og nogle penge. 

Alin skal have benene i gips de næste 2 -3 måneder og på tirsdag skal han til kontrol på sygehus i Tg. Mures. Vi vil hjælpe familien med transporten, enten kører jeg eller sender en bil.

Vi er så glade for det går godt med Alin, og beder for at han vil blive helt rask. Alins mor takker af hele hjertet for hjælpen de har fået, uden den vil deres situation være meget håbløs.

 Nu er Alin kørt på sygehuset i Tg. Mures, han skal til kontrol med benene. Bed for, at han må blive helbredt.

1. aug.

I nat kører en bil med Alin på sygehus i Tg. Mures til kontrol, han skal være der kl.08.00 om morgen. 

Håber at lægen siger at alt går som det skal.

5. august kommer denne mail fra Cornel

"I tirsdags var Alin til kontrol i Tg. Mures. Han har haft mange smerter inden han tog til kontrol, og man kunne ikke rigtig forstå han græd så meget. Det viste sig at det ene ben var fyldt med betændelse, det ser meget slem ud. Lægen sagde at hvis han var blevet 1-2 dage mere hjemme så ville han have mistet benet. Han skulle indlægges men de havde ikke plads på sygehus, derfor blev han sendt hjem hvor han skal tage medicin i 14 dage og bagefter skal han til kontrol igen.
Det er rigtig hårdt for ham og familien er meget ked af. I går besøgte vi dem for at hjælpe med køb af medicin og sikre os at alt er ok. Bed for Alin i denne svært tid, vi har tro for at Gud vil gøre ham helt rask".

Se flere billeder her

 13. August, mail fra Cornel

"Pris Herren at efter han har fået antibiotika hver dag går det godt med Alins ben".
 
Oktober 2011
Britta og Arne Hansen besøger Alin og hans familien sammen med Elena og Cornel Pascu. Alin kan nu gå, efter de sidste behandlinger, har han nu fået en støtteskinne og ortopædiske sko, så han nu, dog med noget besvær, kan gå omkring. Alins mor og en del af hans søskende var til stede, da vi besøgte familien, alle glædede sig sammen med os over, at det er lykkes at finde økonomiske midler, således at Alin nu ikke længere behøves at bæres rundt.
Alin har ikke endnu lært at gå rigtigt, men han kan komme omkring. Han har næsten ingen lægmuskler, og på hans højre ford var der ikke før nogen hæl, den er nu langsomt ved at etablere sig. Vi håber, at han engang kan komme til at lege og spille fodbold ligesom andre drenge i hans alder. Tak især til Tylstrup Genbrug, men også til alle jer der har bedt for Alin og hans familie.
Alin Grigore
Vi har før på siden her fortalt om Alin Grigore. En dag, i sept. 2012, kom vi lige forbi familien Grigores hus, vi beslutter at besøg dem. Da vi kommer til huset, var Alin ikke hjemme, han var ude at spille fodbold sammen med nogle andre drenge. Alins far hentede ham, og Alin kommer løbende hjem. Alin er en rigtig ”krudtugle” hele tiden i bevægelse og med gang i et eller andet. Det er som om han vil nå alt det, han er gået glip af de første fem år af sit liv. Hvis ikke Alin var blevet hjulpet, var han forblevet krøbling resten af sit liv. Den vision vi havde med at hjælpe Alin var, at han kunne komme til at spille fodbold ligesom andre drenge. Det var fantastisk at se, at det som så umuligt ud for under tre år siden, nu er en realitet. 
 
 
Marchesti er en afsides beliggende landsby med ca. 60 familier. De skal gå langt for at hentel rent vand, og det besværliggør madlavning men også både vask af tøj og personlig hygiejne. Der skal bores/graves en brønd tæt på husene. Brønden skal være med en håndpumpe, da det er mest praktisk her i området, så bliver der ikke vedligehold/reperation på elinstallationer.

Frank Pedersen skriver bla. "Tre gange har jeg  haft den store oplevelse at være en del af et hold der fragtede ”nødhjælp” til Rumænien. Sidste tur i 2010 gik bl.a. til en lille landsby Marchesti som ligger 10-15 km sydøst for Onesti.

Efter at vi havde uddelt 65  fine købmandsposer med ganske almindelige fornødenheder, incl. et Nyt Testamente, besøgte vi flere familier, så deres huse og fik derved en klar fornemmelse af hvor fattigt de levede. 

Jeg glemmer aldrig den mor der ved besøget fortalte, hvor svært de havde ved at skaffe bl.a. vand.  For os er vand, en selvfølge, det var det ikke for hende. Hun skulle hver dag gå langt for at hente det vand de skulle bruge i deres familie". 

 

Bespisning af gamle og hjemløse i Onesti

Onesti er en by med ca. 60.000 indbyggere, det er den by der er base for vores mission i Rumænien.
I byen er der mange fattige og hjemløse, og specielt de sidste års økonomiske krise har øget problemet.
Arbejdsløshed og stigende udgifter på mad og varme er en af de hyppigste årsager til det stigende antal af mennesker på gaden.
Vi vil gerne kunne give disse mennesker 1 – 2 gode og sunde måltider om ugen. Det koster ca. 25 kr. pr. måltid.
For 250 kr. kan man bespise en person, på denne måde, i 5 uger.

Beløbet indsættes på konto: 2374 - 0370110700 - mrk. "Akut nødhjælp"  
Hvis du ønsker skattefradrag skal du opgive cpr. nr., navn og adr.


Bespisning af fattige, gamle og hjemløse i Onesti.

Det er et nyt projekt, det er nu kommet godt igang. Vi kan tilbyde spisning til 10 - 20 personer et par gange om ugen. 
Det koster ca. 25 kr. pr. måltid. Specielt om vinteren er det vigtigt, at disse mennesker et par gange om ugen kan spise sig mætte.
Kommer der flere midler via vort projekt, kan vi hen ad vejen øge kapaciteten. Målgruppen spiser på et kafeterialignende spisehus, der ligger i forbindelse med et nyt supermarked, på hovedgaden i Onesti.

Læs mere om projektet her
På Sommerekonferencen i Kolding, blev der tre aftner samlet ind til nedenstående projekter i Rumænien. Nu er de fleste penge brugt. Af nedenstående kan I læse hvordan pengene er brugt.
Tak endnu engang for de store gaver der blev indsamlet.


Litteratur:
Af pengene der blev indsamlet på DDMs konference, blev vi enige om at nogle af dem (5000 DKK) skulle bruges til kristen litteratur. Vi har bestilt 400 Nye Testamenter, cd’er med undervisning og 100 kristne bøger ”Vieti care au fost transformate” (Liv der er forandret) med vidnesbyrd fra kendte personer i Rumænien, som har mødt Jesus Kristus. Det er en rigtig god bog for dem, som ikke kender Jesus. Let at læse og på et sprog der er forståeligt. Nogle af disse kristne materialer har vi delt ud til forskellige mennesker, i landsbyerne, i forbindelse med uddeling af nødhjælp. Og til de kontakter vi har med vores husgruppe. Vi har stadigvæk meget af materialet endnu men når vi møder nogle nye, er det godt at kunne tilbyde dem Guds ord.
 
Byggeri/reparation af huse.
Der var også penge, der var øremærket til genopbygning/reparation af huse (10 108 kr.). Tudorita Geaman (enke) fra Balaneasa, som har mistet huset i ildebrand har fået materialer til genopbygning for 8500 kr. Dorel har været involveret i dette arbejde, så han har også fået lidt hjælp for det arbejde han har gjort (1500 kr.). Familien er ikke flyttet ind i huset endnu, der er stadigvæk meget, der skal gøres. Men der er kommet tag på, døre, vinduer og huset er blevet styrket med flere pæle for at det skal kunne bære taget, og fundamentet er også blevet styrket hele vejen rundt med cement. Arbejdet står stille indtil foråret på grund af frost. Vi har skaffet en del møbler til familien, som de får når de flytter ind en gang til foråret. Tudorita og hendes familie er dybt taknemlige for hjælpen som de har fået. De sender jer mange hilsner, en Glædelig Jul og et Godt Nytår (se oversættelse af brev ned under). Hun har før haft store problemer med sine sønner, der ikke fulgte Jesus. Jeg kan med glæde fortælle jer, at alle af hendes drenge har taget imod Jesus, og er blevet døbt, de kommer i en husmenigheden i Balaneasa. Vi er overbeviste om at hjælpen har banet vejen for evangeliet, og vi takker Gud for den positivt forandring, der er blevet i familien.
 
Kære danske venner
Med hjertet fyldt af glæde og taknemlighed sender jeg denne hilsen. Jeg takker Gud og jer af hele hjertet for hjælpen som I har givet os. I min håbløse situation vidste jeg ikke, hvor jeg skulle løfte mit blik, men med min lille tro bad til Gud om hjælp. Jeg var ude for at samle kartofler med andre fra byen, for at vi kan få noget at spise om vinteren, og flere uger efter, da jeg kom hjem jeg kunne ikke genkende huset; vores venner fra Onesti var her og sammen med Costel min søn havde de købt materialer og begyndt arbejde på huset. Vi har endnu engang set, hvor god Gud er med vores familie og vi ønsker at følge Ham af hele hjertet. Vi ønsker jer en God Jul og alt godt til jer og jeres familier, vi sætter stor pris på hjælpen vi har fået. Endnu engang tusind tak!
Kærlig hilsen, Tudorita og familien (Balaneasa). 

 
Ekstra penge til skolebørns familier
Resten af pengene der blev samlet på DDMs konference skulle bruges til skolebørns familier. Mange af familierne har fået 150/200 RON (ca. 250 - 350 Dkr.) som ekstra hjælp. Vi har 7000 kr. tilbage som ikke er brugt endnu, og som nogle af familierne skal hjælpes med i løbet af vinteren.
Der er nogle der har større behov end andre.

Craciun Fericit! (Glædelig Jul)
 
Som alle andre steder i verden, er Julen også en særlig højtid i Rumænien. En tid hvor man gør lidt mere ud af det hele og er mere opmærksomme på hinandens ve og vel. Det er ganske specielt og velsignet at fejre jul i Rumænien, hvor det største fokus ikke er sat på gaver men på Frelseren Jesus, som blev født for at udfri os fra syndens bånd.
 
Pynt og udsmykning
I Danmark er julen i høj grad lysenes fest med adventskrans, kalenderlys og Lucia optog. Sådan er det ikke i Rumænien. Her er der ingen kirker, der bruger levende lys; det er kun noget, der bruges blandt de ortodokse for at mindes de døde.
Men så bliver der pyntet med så meget andet. Det mest iøjnefaldende er de kulørte, blinkende lyskæder med musik, der hænges på juletræet. Der hænges også legetøj og slik på træet. Rundt om i gaderne og parkerne pyntes der også med kulørte lamper, og der spilles julemusik over alt.
 
Maden
Selve juleaften er også meget anderledes end i Danmark. I Rumænien begynder man med hjemlig hygge rundt om bordet og nyder julemaden sammen. Den kan bl.a. bestå af ciorba (syrlig kødsuppe), sarmale (krydret fars med ris i små vinbladsruller) og hjemmelavet røget kød og pølser. Det er en gammel tradition, at mange af dem, der bor på landet, 5 dage før jul slagter den gris, de har brugt hele året på at fede op. Af den tilberedes så al julemaden.
 
Colinda
Efter julemiddagen er der så Julegudstjeneste i kirken. Når den slutter, tager den ældre generation og de små børn hjem, medens de unge bliver en tid i kirken for at forberede deres colinda. 
Colinda vil sige, at de går fra dør til dør og synger julesange både for menigheden og kirkefremmede familier. Gaderne er derfor, i modsætning til Danmark, hvor alle steder ligger øde hen, fyldte med mennesker. Det er en stor glæde og meget festligt at være med til at præsentere julens budskab til dem, som ikke er kristne.
Mange steder er der en lille forfriskning af kager, frugt og slik, når de er færdige med at synge. Der synges 2 til 3 sange ved hver familie, så det kan tage mange timer. Ofte forsættes der til langt ud på natten. Juledag er der igen Gudstjeneste i kirken for dem, der er friske nok efter den lange julenat.
Sangene, der jo spiller en væsentlig rolle i den rumænske jul, er fyldt med det dejligste budskab om fødslen af vor frelser Jesus Kristus.
 
Gaver
Selvfølgelig har gaverne også sin plads i den rumænske jul, men det foregår på et helt andet tidspunkt. Den 6. december, som er børnenes fest, lægges der en lille overraskelse i deres sko eller strømpe, som en lille hilsen fra St. Nikolaus - altså julemanden.
 
Den største højtid
Men selv om julen er så dejlig og betydningsfuld, så er den ikke den største højtid i Rumænien. Her er det Påsken, der bliver lagt mest vægt på.
 
 

Vand til Marcesti

Marcesti ligger ca. 20 km. sydøst for Onesti. Vi var der med 65 poser madvarer. Byen (ca. 30 husstande)ligger afsides på en bakketop, den ligger så langt fra alfarvej, at der ikke kommer post derop.

Menneskerne der bor der er uhyrre fattige, og deres boligforhold er ekstremt dårlige, det er svært at forstå at mennesker i det hele taget kan leve under sådanne betingelser. Vi har lige taget 3 børn til skoleprojektet fra byen. Der er mange børn i byen, men disse tre er de eneste der går i skole, forældrene har lovet at børnene vil gå i skole hver dag. Vi ønsker at de kunne blive rollemodeller for andre børn i byen, og at andre forældre også kunne ønske, at deres børn gik i skole. Der er ca. 45. min. gang til skolen, ind imellem kører en af forældrene børnene på hestevogn ind til skolen. Alle kan forestille sig, at det ikke er så nemt at motivere børn i både regn, sne og frost, at skulle gå så langt for at sidde på en skolebænk.

Efter besøget i Marcesti, kunne vi ikke få de mennesker ud af hovedet igen, billederne af børnene og de huse de boede i, dukkede igen og igen op. Der var rigtig mange mennesker i byen, der havde dårlige nyrer p.g.a. det forurenede vand de brugte.

28.08.2010 beslutter Rumæniensudvalget at sætte projektet ”Vand til Marcesti” på dagsordnen, vi kontakter Cornel, der sætter de første følere ud.

Kort tid efter kontakter Cornel en brøndborer, der melder følgende priser ud:

Det koster ca. 600 kr. pr. meter incl. materialer, at bore en brønd, og alt efter dybden på brønden varierer prisen således. En brønd på 20 m. dybde vil ca. koste 14 – 16.000 kr.

Vi afsætter 20.000 kr. til projektet

 

Uddrag af referat 28.08.2010

Projekt ”Vand til Marcesti” v/Arne og Cornel. Arne henviste til beskrivelse af projektet og mindede om, at vi havde midler til at hjælpe. C vil undersøge den reelle pris for at få lavet en brønd og melder tilbage til Frank. Det er vigtigt, at følgende ting bliver undersøgt:

Hvem ejer brønden? Hvor skal den ligge? Hvem skal stå for driften? Hvilke myndigheder skal kontaktes? Der arbejdes i første omgang med en brønd.

 

Mail fra Cornel:

”Jeg har snakket med borgmesteren i Caiuti, det er vigtigt at brønden ikke bliver bygget på privat grund, ellers kan vi risikere at få problemer. Han har lovet at hjælpe os med det, men som I ved, går tingene i Rumænien meget langsomt. En gang i næste uge kommer nogen fra kommunen for at vise os stedet, og vi håber at vi kan gå i gang så hurtigt som muligt.  

Vi har fundet ud af at for mange år siden har der været en gammel brønd i Marcesti, hvor folk hentede vand, men den er helt ødelagt nu, og skal genopbygges fra bunden. Der ved man med sikkerhed at der er vand, så det vil være lettest at få bygget noget der. Det kommer til at koste ca. 15 000 kr. inkl. arbejde og materialer, og det skal være en brønd der ligner alle de andre uden en pumpe der bruger strøm”.

Vi beslutter der efter at bore en ny brønd, på det af kommunen anviste sted, brønden skal være manuel, da vi så er fri for tekniske problemer.

Efter flere møder og mange køreture, kan Cornel melde brønden færdig først i juli 2011, og nogle dage senere indvies brønden med en lille fest og gudstjeneste.

Vi siger tak til alle der har hjulpet med i processen, men især til Cornel og Elena der på utrættelig vis, har måttet lægge ryg og tålmodighed til. Ind imellem troede vi ikke der skete noget, men så kom der nye og gode meldinger. Beslutningerne blev bare taget i et andet tempo, end det vi er vant til.

Vigtigst af alt nu kan vore gode venner i Marcesti få rent vand både til at drikke, til madslavning, og til at gøre rent i.

 Cornel sendte denne mail efter indvielsesgudtjenesten:

På nedstående link I kan se nogle billeder fra Marcesti. Vi havde et godt møde der i går hvor vi også indviede brønden.

Der er en kristen familie der bor i landsbyen og jeg ved i mit hjerte at det var Guds vilje, at vi skulle være der og forkynde evangeliet. 

Alle har fået noget kager, sodavand og vi har også bestilt og delt kristne bøger med vidnesbyrd af nogle kendte rumænske personer, som har møde Jesus Kristus.

Gud har velsignet os med flot vejr, men lige efter afslutning af mødet begyndte det at regner. 
Guds velsignelse!

Flere billeder

Video

  
Besøg hos skolebørn (Video)
Her kan du se og høre lidt om hvordan det foregår når vi besøger børnene i skoleprojektet.


Kollekt på Sommerkonferencen
På Sommerekonferencen i Kolding, blev der tre aftner samlet ind til projekter i Rumænien. Nu er de fleste penge brugt. Læs mere

Historie 2:

Beretningen om Alina og Emma

Sidste uge havde vi en meget positiv oplevelse. Den ligner lidt den vi har haft i Albele med Neculai og Adela.

Vi kom med lidt hjælp til Alina, en kvinde (hun er gift) som vi har kendt i mange år, hun bor i Onesti. Hendes forældre bor i Tg. Ocna og de kom i en periode i den evangeliske kirke der. De er rigtig meget legalistiske. Alina og hendes søstre blev ofte slået meget hårdt af deres far, hvis de gik på gaden og i skole uden tørklæde eller med bukser. Faderen har også presset dem til at komme i kirken, det endte med at de vendte ryggen til Gud og familien. Alina og hendes søster rejste meget tidlig fra deres hjem og blev gift/boede sammen med ikke kristne mænd, dog uden mange negative konsekvenser. De sidste 15 år er de ikke kommet i nogen kirker.

Da vi mødtes med Alina udenfor blokken i Onesti, mødte vi også Ema (Alinas søster). Vi snakkede sammen i et par minutter, Ema fik det dårligt, og var ved at besvime på gaden. 

Da min mor spurgte om hun fejler noget, begyndte hun at græde rigtigt meget. Hun kunne ikke klare mere, hendes mand har forladt hende efter at de i 14 år de har boet sammen. Han har nu smidt hende ud af sit hjem, og hun har også mistet sit arbejde. Hun er nu kommet tilbage til sine forældre i Tg. Ocna, som fordømmer hende og er meget hårde ved hende.

Jeg tror det er Gud, der bragte os sammen den dag, på det helt rigtige tidspunkt.

Vi gik ind i Alinas lejlighed, og snakkede i flere timer sammen, vi bad Gud om hjælp. Der var mange tårer, og mange byrder der skulle løftes fra deres skuldre, og som de sagde: ”Vi var der, som nogen sendt af Gud for at hjælpe i denne meget håbløse situation”. De vidste ikke hvad de skulle gøre, vi opmuntrede dem med Guds ord og bad sammen.

Siden har vi haft kontakt med dem flere gange, de har også besøgt os. Sidste lørdag mødtes vi ved Dorel for at synge, bede og dele Guds ord sammen. Det er vores tanke at mødes der hver lørdag, for vi kan mærke at både Alina og Ema, og de andre der har været med, har brug for opmuntring. Vi er nødt til at smede medens jernet er varmt, der varer ikke længe før alle dem der arbejder i Norge begynder at rejse. 

Historie 1:

Vidnesbyrd fra Albele

Vi har haft en stærk og dejlig oplevelse, som vi ønsker at dele med jer, men også et ønske om jeres forbøn.

I perioden mellem jul og nytår ringede en kvinde fra Albele rigtig mange gange til min mors (Elena) telefon, men Elena var på et kort besøg i Danmark. Adela og hendes mand (Neculai), som var ven og kollega til min far, insisterede på, at vi tog tid til at besøge dem. Det er meget specielt, da vi ikke har haft kontakt eller snakket med dem i mange år. De kommer begge to i den ortodokse kirke.

I alle de år vi har kendt Adela, har hun haft store problemer med alkohol. Det har resulteret i, at ægteskabet aldrig har fungeret særligt godt, og manden har haft flere forhold til andre kvinder fra landsbyen. Sidste efterår, da hun var på sygehuset, sagde lægen til hende, at hun havde maksimum to måneder tilbage at leve i. Hun blev bange og begyndte at tænke meget alvorligt over sit liv og på sin familie.

Desperat som hun var, bad hun til Gud, hun græd og råbte om hjælp. Samtidigt fik hun styrke til holde op med at drikke alkohol. Hun oplever det som en mirakel eller et tegn fra Gud, at Han gerne vil hjælpe hende. Hun lovede Gud, at hvis Han vil hjælpe hende, så ville hun prøve at ændre på sit liv. Efter at hun er holdt op med at drikke, kan hun mærke at hun fysisk, har fået det bedre, og den to måneders tidsfrist, som lægen gav, er for længst overskredet. Men det har også resulteret i at hun har fået abstinenser og nerveproblemer. Hun kan ikke sove om natten.

I denne meget svære situation, huskede Neculai på alle de ord, min far (Stefan) såede i deres hjerte for over 20 år siden. Med tårer i øjnene fortalte han os om, hvordan Gud brugte min far til at få dem til at tænke på evigheden. I ca. en time lyttede vi til deres problemer, vi troede ikke at vi ville få en chance for at sige noget til dem. Vi kunne meget tydeligt mærke, at de har det meget svært og har brug for nogen lyttede til dem.

Gud har også givet Neculai et tegn. En nat før han gik i seng og uden at vide, hvordan han skulle bede, råbte han til Gud om hjælp. Han vidste, at kun Gud kan hjælpe i denne meget håbløse situation. Mens han bad og råbte om hjælp, begyndte han at ryste i meget lang tid,  han kunne næsten ikke bevæge sig. Han blev bange, men havde alligevel en følelse af, at Gud var der for at hjælpe.

Han sagde: Gud, hvis det er dig så giv mig endnu et tegn. Jeg vil gå ind til min kone (hun sov i et andet værelse), røre ved hende, og få hende til også at opleve det, jeg har oplevet. Han lagde hånden på hende lige så stille mens hun sov, og da han begyndte at bede (uden ord), oplevede hun den samme kraft. Vi kunne meget tydelig se, at de begge var meget forvirrede og ønskede at høre, hvad vi mente om disse oplevelser.

Vi er ikke i tvivl, om at det er Gud der har rørt ved deres hjerter. Det er Ham, der har vist dem nogle ting for at vise, at Han elsker dem.

Et kort besøg blev til en lang samtale på flere timer, hvor vi lyttede men også fik lov til at dele evangeliet med dem. De sugede hvert eneste ord til sig, som Gud gav os at sige. Da klokken var mange, og vi skulle køre hjem, ønskede de ikke at vi skulle forlade deres hjem.

Adela sagde: "Sådan en fred har vi aldrig oplevet før. De ord I har talt til os i dag, har vi har aldrig hørt i den ortodokse kirke. Vil I love at besøge os igen? Vi ønsker at høre mere om Jesus og den Gud, Stefan fortalte os om." Jeg bad for dem med en stor længsel om, at Gud ville røre deres hjerter. Guds nærhed kan ikke beskrives. Han rørte ved dem begge meget stærkt, mens jeg bad begyndte de begge to at råbe til Gud om hjælp. Der var tårer i deres øjne, og en dyb fred fyldte huset, det var Helligåndens virke.

Vi har lovet fortsat bede for dem og besøge dem, når vi kommer til Albele. Vi håber mange af jer vil være med til at bede for denne familie, som er meget åben for Gud.

Ligesom regnen og sneen, der falder fra himlen, har til opgave at trænge ned i jorden og gøre den frugtbar, så kornet spirer og frembringer såsæd og brød til at spise, sådan er det også med det ord, jeg taler. Det vil udføre den opgave, jeg har givet det (Esajas kap. 55, 10-11)

Gudstjeneste med et godt efterspil
(Citat fra Arne Hansens dagbog)
Vi skal rimelig tidligt op i dag. Det er søndag og vi skal til gudstjeneste Albele kl. 10. Turen til Albele, er jo noget af en oplevelse. Der er mange til Gudstjeneste, kirken er næsten hel fuld og vi fornemmer en god stemning.

Christi, som er Cornels fættet, er der sammen med en ven, der er præst ved en rumænske kirken i Stuttgart, de synger nogle sange, og det er de rigtig gode til, det giver en god atmosfære i kirken. Børn og unge synger, jeg taler og Cornel oversætter og leder. Det er mange år siden, jeg har været til så dejlig en gudstjeneste i Albele. Alt samvirkede ved Guds ånd.

Ions (Cornels onkel) mor er faldet og har brækket noget i hoften, så hun er sengeliggende. Efter gudstjenesten foreslår Elena, at nogle stykker går og synger et par sange i den syges hjem. Christi og den tyske præst leder sangen ved sygesengen, og det en meget rørende oplevelse.

Ions bror, der bor sammen med sin mor, er ikke kristen, men er til stede. Hans kone og syv børn er ikke mere sammen med ham, han har drukket ret meget, og har måske været for hård ved familien, det ved jeg ikke noget om, men sådan er det bare ofte. Mens vi synger, bliver han grebet af en stærk syndenød, han græder meget, han hulker og går bare omkring. Cornel tror at han er berørt af sangene, så han går over og lægger sin hånd på skulderen af ham, og spørger: ”Hvorfor græder du?” Han siger: ”Jeg kan ikke mere klare det alene. Jeg behøver Jesus i mit liv. Jeg har prøvet så længe at klare det selv. Jeg kan ikke mere. Mit liv har været forspildt. Jeg ønsker en ny begyndelse, jeg ønsker Jesus i mit hjerte”. Vi lagde hænderne på ham, og bad en frelses bøn sammen med ham. Vi kunne lige frem se det lettede udtryk han fik i ansigtet, noget tungt blev løftet af hans skuldre. Det er et under hver gang det sker. Gud gør undere. Der er muligheder selv i det der ser mest umuligt ud. Den gamle mor som oplevede det hele fra sin sygeseng sagde: "Nu kan jeg forstå hvorfor jeg skulle lide og være syg. Min søn skulle finde Jesus".

Efter denne gode og sindsoprivende oplevelse, skal vi, som vi plejer, spise hos Ion og Lidia. Alt det bedste er fundet frem, og endnu engang får vi lov at opleve denne families store omsorg og gæstfrihed, det glæder os igen, at være gæster i deres hus. 
På dette link kan du se en lille køretur gennem et par små rumænske landsbyer. Videoen er i bedste dogmestil taget med håndholdt kamera.

I maj 2011, var Britta og jeg 12 dage i Rumænien, det var, igen i år, en kæmpe oplevelse for os at besøge både nye og gamle venner.  Vi er igen blevet bekræftet i, at det her skoleprojekt er alle tiders – det gør noget ved mennesker. Familier der synes at være fortabte i deres eget rod og i eftergivenhed, har fået håb, og er kommet videre. Personer der var desillusioneret, har rejst sig. Håbet gav dem nyt mod. Hjælp på længere sigt har en utrolig stor effekt. Vi er fyldt op med glæde og forhåbninger om, at mange af de børn vi har i projekt, vil p.g.a. af den hjælp de får, få bedre muligheder for at forandre deres tilværelse.

 Vi fik besøgt de fleste af vore skolebørn, og det er med stor taknemmelighed til Gud og mennesker. Vi ser tydelige forandringer i de fleste af de familier, der er i vort skoleprojekt, i nogle tilfælde er der tale om mindre mirakler.

Vi skal bringe så mange varme og hjertelige hilsner videre, vi har på jeres vegne modtaget så megen velsignelse og så mange taknemmeligheds ytringer, at man bliver helt varm inden i. Vi har fået i hundredevis af kindkys, vi har set i tusindvis af tårer (inklusive vore egne) set glæde og varme smil. Det hele er hermed videregivet til jer.

 Men vi har også følt smerte, afmagt og fortvivlelse, når vi sad sammen med børnerige familier, hvor der overhovedet ikke fandtes mad i køkkenet, hvor aftensmaden endnu ikke var bragt hjem, der hvor familien ikke viste, om deres morgendag ville blive bedre ens dagen i dag.

En af vore mål var at bringe håb og glæde, og vi kæmpede hver gang med, at få smil og glæde i øjnene på både voksne og børn. Og i langt de fleste tilfælde lykkedes det.

Dorthe og Cornel gør et kæmpe job, arrangerer, ringer, kører, handler, sender informationer og foto m.v. og Cornels mor, Elena, har en meget stor aktie i det her projekt. Det er en fornøjelse at se den tillid alle har til hende. Hun kan med både bestemthed og kærlighed forlanger at aftaler holdes, at man godt selv kan yde noget, selv om man er fattig, at man godt kan have det rent og ordentligt, selv under vanskelige vilkår.

Specielt pigerne tager hun sig rigtig godt af, hun fortalte at mange af dem ringer og taler med hende m.h.t. hygiejne, diverse teenagerproblemer m.v.

Der er rigtig god orden på hvordan pengene bliver brugt, der er bon´er på de allerfleste køb, de ligger i plastlommer sammen med billeder og beskrivelser. Så det er der også styr på. 

Nogle af de ældste af børnene er nu færdige med skolen. De har gået 12 år i skole, og er så studenter, et par stykker af dem overvejer universitetet, men her er endnu flere udgifter. Mange fortalte os, at det næsten ikke er til at få, bare ganske almindeligt arbejde, uden at have 12 år uddannelse. Der arbejdes stenhårdt på, at alle får 12 års skolegang, men det lykkes ikke hver gang, nogle af børn er ”hoppet af” undervejs, og den fremtid de nu får, vil næsten altid blive værre end den ellers ville være.

Tiderne er meget svære i Rumænien. På trods af, at man kan se udvikling i landet, ting bliver forbedret, veje bliver udbygget, og nye forretninger skyder op, så er det indtryk der sidder i os, at utrolig mange mennesker lever i fattigdom. Fødevarepriserne stiger og priser på el, gas og varme stiger ekstremt, så for de familier der ikke har så meget, er livet blevet vanskeligere. Flere mødre fortalte, at de havde arbejde ved små lokale firmaer, 10 – 12 timer om dagen og lige i underkanten af 1000 kr. om måneden. Anden indtægt kan være børnepenge som er ca. 80 kr. pr. måned pr. barn. Benzin koster over 10 kr. pr. ltr. Majsmel (der er en meget brugt madvare) er steget 100%. Dem der bor i byerne, har det meget svært, dels er de ramt hårdt, af de stigende energipriser, men de har heller ikke grønsager, eller husdyr. Mennesker på landet kan profitere lidt på det jord og dyr kan give, men også de har trange vilkår.

Til slut vil jeg takke jer alle for engagement og god vilje, samt for jeres gavmildhed i forhold til vore projekter i Rumænien.

  

Kære Venner

Kun nogle få dage inde i det nye år ønsker vi jer alle et godt og velsignet Nytår med Herren. Det er ikke til at forstå at der er gået endnu et år fyldt med både glæder og sorger. Vi tænker med stor glæde på vores orlov i sommer, hvor vi fik lov at besøge mange menigheder og opleve stor opbakning og interesse for arbejdet i Rumænien. Det er også skønt at mindes alle de besøg vi har fået i løbet af året af både familie og venner.

I denne uge er der bøn i alle evangeliske kirker i landet. Rumænien har brug for vækkelse og vi beder fuld af forventninger om at Gud vil gøre store ting for os i 2011.

Stor sorg i Albele                                                                                          

Som mange allerede ved blev vi og vores familie i Albele dybt rystet, da Iosif på kun 19 år, blot en uge før jul blev dræbt i en alvorlig trafikulykke. Han var passager i familiens bil, der blev kørt af hans storbror. Midt i en overhaling mistede han kontrollen over bilen, der snurrede rundt og blev klemt ind under en modkørende lastbil.

Det har været et frygteligt chok for moderen Ana, der for kun fire år siden mistede sin mand (Cornels fætter) i en voldsom eksplosion på kemikaliefabrikken i Onesti. Broderen og en anden passager slap fra ulykken uden alvorlige skader, men også de har været i dybt chok, de husker stadig intet fra ulykken.

Julefest

Denne forfærdelige ulykke kunne selvfølgelig ikke undgå at påvirke vores planlagte julefest i Albele. Iosif blev begravet netop den dag den skulle have fundet sted. Alligevel lykkedes det os at samle over hundrede børn og unge i kirken i Albele juledag.

Med dejlige julesange og juleposer til alle prøvede vi at skabe lidt lys og glæde i den ellers så mørke og triste tid. Det var så dejligt at se at det gjorde godt. Også børnene i sigøjnerlandsbyen Berzunti fik lov at opleve juleglæden. Anden juledag delte vi i forbindelse med en lille gudstjeneste også juleposer ud her.

Video og billeder fra julefesten kan ses her:

http://www.youtube.com/watch?v=DtPlBhxYJDg

http://picasaweb.google.com/cornelpascu/CelebrareaNasteriiDomnuluiIsus25Dec2010#slideshow/5555046497679834834

Familien

Vi har det godt alle fire, dog er 2011 startet med en del ubehag for Dorthe. Trods operation i sommer har hun forsat problemer med hjertet. Efter årsskiftet er anfald med "hurtig puls" taget meget til - mange gange dagligt.

Jonathan er begyndt i skolen igen, og trives godt med det. Sara begynder først på mandag i børnehaven.

Bede emner:

Tak for året 2010 og bed at 2011 vil blive et år fyldt af frugt for Herren

Bed for Iosifs hårdtprøvede familie, vi støtter dem så godt vi kan.

Bed og tak for alle de dejlige børn og unge, der var med til Julefesten i Albele

Bed for Dorthe, at hendes hjerte må blive raskt

 

De kærligste hilsner og ønsker om alt godt i det nye år

Dorthe og Cornel 

Missionsforbundets Internationale Mission.
Orienterings- og bedebrev d. 18. november 2010 fra Rumænien.


Kære venner

Med stor glæde hilser vi jer i Jesu Kristi navn. Det er Ham vi takker og tjener, I i Danmark og vi i Rumænien. I disse dage har vi besøg af Dorthes familie, det er altid skønt at være sammen med dem, især i så flot et vejr som vi har. De sidste dage vi har haft op til 26 grader. Sidste fredag var vi i Brasov til koncert med Michael W. Smith, som var i Rumænien for første gang. Det var skønt at høre ham synge og tilbede Herren med ca. 3000 unge mennesker fra hele Rumænien, atmosfæren kan ikke beskrives.

 Nødhjælp fra Grindsted

Midt i oktober fik vi besøg af en gruppe venner fra Vestermarkskirken i Grindsted. Hele sommeren har de haft travlt med at samle tøj, lego og dyner til fattige i Rumænien. To meget fattige landsbyer (Marcesti og Poduri), en børnehave og en kirke i området fik hjælp fra Danmark. I forbindelse med uddelingen har vi også holdt et lille møde, hvor vi har fortalt om Guds kærlighed gennem vidnesbyrd, sang og forkyndelse.

 Genopbyggelse af huse i Sanduleni

Hjælpen som I med stor kærlighed har givet til de 13 familier, der blev ramt af oversvømmelse, er et stærkt vidnesbyrd om Jesu kærlighed. Det er vores bøn og ønske at alle af disse mennesker vil møde Jesus personligt. Vi har sat flere mennesker i gang, alle har fået hjælp i form af byggematerialer, arbejdskraft eller penge. På vegne af dem alle sammen ønsker vi at takke for hjælpen. Her kommer udpluk af takkebrev fra Maria, Mariana og Vali, tre kvinder der er alene og har mistet huset i oversvømmelse: 

 

 

 

”Kære venner fra Danmark. Med tårer i øjnene takker vi jer af hele hjertet for den store hjælp I har givet os.

Midt i vores elendighed, da vi havde mistet alt håb,  glemte Gud os ikke, men gennem jer rakt os en hjælpende hånd. Vi har med stor glæde modtaget madrasser, mad og byggematerialer. Siden vi begyndte at bygge er flere mænd kommet for at hjælpe os. Med jeres støtte har vi fået bygget taget færdigt, og nu arbejder vi på at få gjort to værelser i stand, så vi kan flytte ind inden vinteren begynder for alvor. Vi har været meget heldige med flot vejr, så vi har kunnet bygge. Vi kender jer ikke, men som vores venner fra Onesti siger, vi er elsket af Gud. Vi ønsker jer alt det bedste, og både vi og alle vores naboer er dybt rørte over jeres hjælp. Må Gud velsigne jer! Kærlig hilsen, Nunu Maria (bedstemor), Mariana og Vali”.

 Besøg i Berzunti

Sidste uge besøgte vi Alexandru, som er leder af roma menigheden i Berzunti. Han mødte Jesus for mange år siden ved at lytte til Cornels bedstefar. Vi kunne godt mærke, at han har brug for opmuntring og støtte. Ingen har besøgt dem de sidste mange år, flere kristne fra menigheden er rejst til Italien eller er frafaldet. Vi endte med at holde et lille uplanlagt møde. Det var svært at sige farvel til hinanden, han sagde med tårer i øjnene, at det er Gud der har sendt os. Han har bedt os om at besøge dem igen, og vi har planer om at komme og holder nogle møder for at opmuntre de lokale kristne her.   

 Bedeemner:

Tak Jesus for alle vores venner i Danmark, der konstant beder og støtter os og arbejdet i Rumænien.

Bed for Oana og hendes familie. Hun kommer fra Onesti og er meget søgende, vi har haft flere samtaler med hende, hvor vi har snakket om Jesus. Både hende og hendes søster har været med i kirke.

Familien Hurmuzache bor i Onesti og har en meget svær situation. De har 7 børn, Denisa (18 måneder) døde da deres lejlighed brændte ned for to uger siden, og deres 8 årige dreng Emanuel døde på sygehuset efter han har været i koma. Ilden startede om natten fra en lille elektrisk radiator, som var tændt. Der er ikke varme i blokken og mange familier improviserer varme på denne måde, som er meget farlig. Vi har givet lidt hjælp til familien, men det er meget svært for dem. Bed at Gud vil styrke dem og give dem hvad de har brug for.

 

 

Vi er ved at planlægge julefest for børn igen i år, bed om Guds hjælp så dette projekt også vil lykkes. Guds fred og mange kærlige hilsner

Dorthe og Cornel. 

TAK for hjælpen
Da vi nu er i Sanduleni vil vi gerne besøge nogle af de familier, der fik hjælp til genopbygning efter oversvømmelsen sidste år. Bl.a. besøger vi tre kvinder, som var alene om at genopbygge deres hus. De var meget dårligt stillede, så de fik også noget mere hjælp end andre. Deres hus er nu sådan at de kan bo i det, flere af rummene er færdige, og det ser rigtig godt ud. Der er også et par rum, som ikke er færdige endnu, men det vil de reparere på hen ad vejen. Disse kvinder var meget taknemmelige, det kunne slet ikke se en vej ud af deres problemer sidste år, men den hjælp de fik fra Danmark, er nu resulteret i, at de bor meget bedre end de gjorde før. Vi besøger også flere andre familier, alle er dybt taknemmelige for hjælpen, den hjælp de fik fra Danmark havde de slet ikke forventet, så det kom som en god overraskelse til dem. Hjælpen vi har givet er mest gået til mursten, tagplader og tagkonstruktion, men også en del til arbejdsløn.
Fra begyndelsen, havde vi besluttet, at både dem der kommer i kirken, og alle andre skulle have lige meget, det har været en god beslutning, som har rørt mange mennesker, de troede slet ikke de kunne få hjælp fra ”de frelste”. Det har været et godt
vidnesbyrd om kristen kærlighed. Bl.a. har den ortodokse præst fået hjælp som alle andre, det kunne han slet ikke tro, men Gud gør jo ikke forskel på mennesker, så skal vi vel heller ikke. Vi besøgte den ortodokse præst i hans nye hjem, det var ikke helt færdigt endnu, men han bød os inden for, og udtrykte sin store taknemmelighed over for os. Det viste sig, at han kommer fra en gren af den ortodokse kirke, der er mere frigjorte i deres gudstjenesteform, og han fortalte, at han med glæde også deltog i gudstjenester i frikirker. Men i Sanduleni virker han som almindelig ortodoks præst.

Vi spiste aftensmad hos den tidligere politichef i Sanduleni, han kommer i en kirke, der også er en ”aflægger” af den ortodokse kirke. Der kommer ikke mange der, de har nogle meget specielle regler ang. gudstjenesteformen. Elenas far og politimandens kones mor var søskende, så der er familiebånd. Det er en meget rar og imødekommende familie, der klarer sig godt. De er meget gæstfrie, og vi spiste en meget god middag hos dem.

Da vi søndag aften var til gudstjeneste i Sanduleni, var der 12 - 15 mennesker i kirken, som ikke plejer at komme i der, så den måde vi havde uddelt hjælpen på, havde åbenbart gjort indtryk.

Oversvømmelse i Sanduleni

I september 2010 var Britta og Arne Hansen i Sanduleni, sammen med Cornel og Elena. Vi ville bese skaderne efter oversvømmelserne i juni og juli. Kommunen i Sanduleni har stillet grund til rådighed, for de 12 familier der ikke kan genhuses, kommunen har også givet et mindre beløb til bygningsmateriale. Hvis de skal modtage disse goder fra kommunen skal man forlade det nuværende, og bygge et andet sted i byen. Flere familier var i gang mad at bygge huse, men det store problem kommer, når materialerne er brugte, for så er der mange steder ikke råd til at købe mere. Mange af familierne vil ikke blive færdige inden vinteren med frost og sne sætter ind. Flere af de berørte familier havde god hjælp fra familie og venner, mens andre ikke havde nogen til at hjælpe sig, og måtte betale for den hjælp de skulle bruge. Der var specielt nogle enlige kvinder der var meget ene om det, de mente de kunne overkomme at bygge nyt, og gik selv og baksede med at renovere. Det blev selv sagt ikke særligt godt, og de havde meget svære vilkår. Det var ret deprimerende at besøge dem og opleve den sorg og håbløshed, der her var til stede.
Man skulle lige kende 8 - 10 ledige murer.

Medio september er der ved landsindsamlingen, i Missionsforbundet, indkommet lige i underkanten af 50.000 kr. Det er en meget flot gave, som vi vil videregive med stor respekt for den ånd som gaverne er givet i.

Vi er enige om: At alle 12 familier skal have hjælp, men at vi skal differencere i forhold til behov, selv om alle står i store problemer, er de dog ikke lige store. Vore medarbejdere i Rumænien, vil igen undersøge de enkeltes behov, og der ud fra drage en endelig konklusion.

Indsamlingen til de ramte familier, i Sanduleni, er stadig åben og du kan hjælpe ved at sende et beløb til Missionsforbundet og mærke det ”oversvømmelse”.

Tak for hjælpen   
 Landsindsamling til Rumænien

På Sommerkonferencen i Kolding besluttede man at oprette en landsindsamling til vore kristne brødre og søstre i Rumænien, som er berørt af de store oversvømmelser. 

Det er utroligt svært, at se disse mennesker i så traumatiske situationer, som det er tilfældet, når jeg ser billederne fra Sanduleni. Mange af disse mennesker er vore venner, som vi har talt med og talt til, som vi har besøgt i deres små og ydmyge hjem. Vi har oplevet varmen og fællesskabsfølelsen både i kirke og hjem, og vore hjerter græder, når vi ser den kaotiske situation, de er havnet i.

På Sommerkonferencens sidste aften besluttede man at aftenens kollekt skulle gå til mennesker i Sanduleni der er berørt af oversvømmelserne. Der blev indsamlet 14.000 kr.
De penge vil gå til mad, tæpper og madrasser.

Indsamlingen til vennerne i Sanduleni vil forsætte hele august måned. Du kan støtte indsamlingen til Sanduleni ved at sende penge til Missionsforbundet på 2374  0370110700 og mærk beløbet ”Oversvømmelse”. Hvis du vil have skattemæssigt fradrag skal du oplyse navn, adr. og cpr.nr.

Her kan du se billeder fra Oversvømmelsen i Sanduleni

Her kan du se video.

PowerPoint fra oversvømmelser nord for Sanduleni.


 

Hjælp til hjemløse
På Sommerkonferencens sidste aften blev der samlet 15000 kr. ind til de familier i Sanduleni, som var berørte af oversvømmelse.
Pengene er brugt til at hver familie har fået 1 madrasse, 1 dyne + sengetøj, 1 sk. kartofler og 2 poser mad.
Se billeder her.

Citat fra brev:
”Alle de berørte familier takker jer for den store hjælp de har fået fra Danmark. Flere af dem der har modtaget hjælp tilhører den ortodokse kirke, og de havde ikke forventet at få hjælp fra os. De blev meget berørte af at de af flere gange nu har modtaget hjælp fra Danmark. De priser Herren for alle venner i Danmark, der på en praktisk måde har vist Guds kærlighed i denne deres håbløse situation”.

På Dorthe og Cornels rundrejse i Danmark, har de også modtaget hjælp til familierne i Sanduleni, men vi har p.t. ikke overblik over hjælpens omfang. Men vi vil gøre vort yderste for at formidle disse gaver til så stor hjælp som mulig. 
 Gode venner i Danmark indsamlede i februar 2010 godt 18.000 kr. til renovering af Adrianas lejlighed. 
Du kan se billeder fra renoveringen her

Brev fra Adriana:

Kære venner fra Danmark!

Jeg har ikke ord til at takke jer for den meget stor hjælp I har givet mig. Da Cornels familie fortalte at de sammen 
med deres venner fra Danmark gerne ville hjælpe mig, troede jeg ikke på det. Det er svært at forstå så stor en kærlighed, 
jeg ved at Gud elsker mig, for jeg tror også på Ham. Jeg beder for jer, og ønsker jer alt det bedste i fremtiden.

Jeg føler jeg har fået et nyt liv, jeg har aldrig haft så flot en lejlighed før. Når jeg går rundt i mit nye hjem, bliver jeg glad 
og græder mange tårer af glæde, for det er så flot. Det siger mine naboer også. Jeg ved, jeg intet kunne gøre uden jeres 
hjælpende hånd, så tak for jeres barmhjertighed. Hvis I kommer til Rumænien, så er I hjertlig velkommen til at besøge mig.

Med ønske om alt det bedste, endnu engang tusind tak for hjælpen!

Kærlig hilsen, Adriana Irimescu, Onesti.
 
Udpluk af brev fra denne kvinde:

”Kære Venner,

I dette øjeblik, hvor jeg skriver dette brev, er mit hjerte fyldt med smerte. Jeg er 50 år og invalidepensionist. Jeg er alene.

Lige nu går jeg gennem en meget svær tid. Jeg har ingen familie, da jeg er opvokset på et børnehjem.

Onsdag den 6. januar 2010 da jeg kom hjem fra kirke fandt jeg min 1 værelses lejlighed i flammer. Jeg har arbejdet hele mit liv på at skabe det hjem, som jeg nu mistede på et øjeblik. Så nu skal jeg starte helt fra bunden igen. Alt blev ødelagt af ilden. 
Klik her for at få dit eget GoMINIsite